V Festiwal Kulinarny w Zespole Szkół w Żarkach

15.03.2017

Zespół Szkół w Żarkach ZDZ w Katowicach co roku organizuje Festiwal Kulinarny Konkurs ma na celu rozwijanie zainteresowań kulinarnych wśród uczniów szkół gimnazjalnych. 9 marca br. do rywalizacji przystąpiło 9 drużyn z gimnazjów powiatu myszkowskiego. Każda drużyna składała się z uczniów klas trzecich, a towarzyszyć jej mógł zespół kibiców wraz z opiekunem.

Na festiwalu oprócz młodzieży gimnazjalnej  gościliśmy Dyrektora ZEAOS w Żarkach Pana Jakuba Grabowskiego. Uroczystość rozpoczął dyrektor szkoły Pan Kazimierz Lamch witając przybyłych gości oraz omawiając w skrócie przebieg konkursu.

Pierwszym etapem konkursu było losowanie stanowisk przy których miały pracować poszczególne zespoły a były to:

Gimnazjum nr 5 w Myszkowie, Gimnazjum nr 3 w Myszkowie, Gimnazjum w Pińczycach, Gimnazjum w Niegowie, Gimnazjum nr 2 w Myszkowie, Gimnazjum w Żarkach, Gimnazjum w Lgocie Górnej, Gimnazjum nr 1 w Myszkowie, Gimnazjum w Żarkach Letnisko.

Zadaniem jurorów było nadzorowanie prawidłowego przebiegu konkursu oraz obserwowanie pracy zawodników, a następnie wyłonienie zwycięzców, zdobywców przepięknych statuetek. Komisja oceniała przestrzeganie przepisów bhp, organizację stanowiska pracy, metody pracy, gospodarność produktami, a także smak oraz estetykę i oryginalność podania przygotowanych dań.

Przewodnicząca komisji – Pani Justyna Szczepańska omówiła zasady konkursu, zasady bhp oraz wyjaśniła sposób punktowania. Zadaniem konkursowym, z którym miały się zmierzyć drużyny było sporządzenie 3 różnych past smakowych oraz podanie ich na pieczywie jasnym, ciemnym i krakersach. Surowce i materiały niezbędne do wykonania zadania zapewnił organizator. Zawodnicy mogli wykorzystać jedynie produkty, które zostały zgromadzone na stanowiskach. Czas przewidziany na wykonanie zadania wynosił 90 minut.

Wszystkie drużyny pracowały bardzo intensywnie i z dużym zapałem, a nie było to łatwe ponieważ jurorzy cały czas obserwowali. Młodzież mogła zaprezentować swoje umiejętności, pomysłowość oraz inwencję twórczą. W czasie gdy drużyny wykonywały swoje zadanie młodzież im towarzysząca zwiedziła szkołę, korzystała z usług fryzjerskich w pracowni fryzjersko-kosmetycznej układały fryzury. Po zakończeniu konkursu komisja oceniła efekty pracy zawodników tym smak przygotowanych past.

Po dokładnym podliczeniu punktów wyłoniono zwycięską trójkę:

I miejsce - drużyna Gimnazjum im. Jana Pawła II w Niegowie w składzie: Zofia Jędrzejewska i Wiktoria Garska,
II miejsce - drużyna Gimnazjum nr 2 im. Jana Pawła II w Myszkowie w składzie: Alicja Hyla i Wiktoria Gradzik
III miejsce - drużyna Gimnazjum w Pińczycach w składzie: Karolina Matyja i Wiktoria Jarzyńska.


Wyniki konkursu ogłosił Pan Kazimierz Lamch, natomiast statuetki, wykonane w pracowni artystycznej GAMA-ART, Pan Jakub Grabowski. Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe, a pozostali uczestnicy konkursu pamiątkowe książki kulinarne.