Młody kucharz przyrządzający smaczne i zdrowe potrawy zgodnie z zaleceniami WHO dotyczącymi produktowych wytycznych żywieniowych - 2014-1-PL01-KA102-000690
Cele projektu:
a) główny: odniesienie jakości kształcenia zawodowego poprzez poszerzenie wiedzy i umiejętności 5 uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej ZDZ w Tychach w zawodzie kucharz,
b) szczegółowe: uzupełnienie podstawowego programu nauczania o te obszary, które nie są realizowane w ramach szkolnego programu nauczania; poszerzenie wiedzy i umiejętności oraz kompetencji zawodowych uczniów, w szczególności uświadomienie uczniom zagrożeń wynikających ze złych nawyków żywieniowych, między innymi opieraniu swojej diety głównie na posiłkach typu fast food; zapoznanie się z nowymi trendami w zawodzie, w tym z produktowymi wytycznymi żywieniowymi dla krajów europejskich oraz z prezentacją wytycznych w formie piramidy żywieniowej w różnych krajach europejskich; doskonalenie znajomości języków obcych, w tym wykorzystanie języka obcego w praktyce, w szczególności w sytuacjach stricte zawodowych (język obcy branżowy); ułatwienie rozwoju zawodowego uczniów; zwiększenie szans na zatrudnienie i Polsce i Europie; nauka pracy w zespole międzynarodowym; zwiększenie poczucia pewności siebie przez pracę w środowisku międzynarodowym, przełamywanie bariery językowej oraz różnic kulturowych, radzenie sobie w sytuacjach kryzysowych; poznanie kultury innego kraju
Okres realizacji projektu: 01.09.2014-31.08.2015
Grupy uczestniczące w projekcie:
1. Grupa I - 5 osób (kucharz), miejsce odbywania praktyk – Hiszpania; termin: 07.03.2015-29.03.2015