Mistrzowie kuchni europejskiej- 2014-1-PL01-KA102-000695
Cele projektu:
a) główny: podniesienie jakości kształcenia zawodowego poprzez poszerzenie wiedzy i umiejętności 10 uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żywcu -kierunek Kucharz,
b) szczegółowe: uzupełnienie podstawowego programu nauczania o obszary programowe, które nie są realizowane w ramach szkolnego programu nauczania; rozwijanie cech przedsiębiorczości (efektywność, operatywności, przebojowość), które ułatwią zakładanie własnej działalności gospodarczej; poszerzenie wiedzy i umiejętności, oraz kompetencji zawodowych uczniów (nauka pakowania próżniowego); zapoznanie się z tradycyjną kuchnią hiszpańską; doskonalenie znajomości języków obcych w tym wykorzystanie języka obcego w praktyce, w szczególności w sytuacjach stricte zawodowych (język obcy branżowy); ułatwienie rozwoju zawodowego uczniów; zwiększenie szans na zatrudnienie i Polsce i Europie (zakładanie własnych lokali gastronomicznych); nauka pracy w zespole międzynarodowym; zwiększenie poczucia pewności siebie przez pracę w środowisku międzynarodowym, przełamywanie bariery językowej oraz różnic kulturowych, radzenie sobie w sytuacjach kryzysowych; poznanie kultury innego kraju
Okres realizacji projektu: 01.10.2014-30.09.2015
Grupy uczestniczące w projekcie:
1. Grupa I - 10 osób (kucharz), miejsce odbywania praktyk – Hiszpania; termin: 11.01.2015-31.01.2015