"Kuchnia regionów Europy kluczem do serca młodych europejczyków"

 

 

Projekt "Kuchnia regionów Europy kluczem do serca młodych europejczyków"
(PL-11-235-2009-R3)

program:

Młodzież w Działaniu

 


Partnerzy projektu: EUROTEAM w Obchodni akademie Karvina, s.r.o - Czechy; Súkromná SOŠ podnikania EDUCO+ SSOŠ - Słowacja; Ekol Dershanesi Spor Kulubu (The Youth Sports Club of Ekol) - Turcja

Beneficjenci: młodzież z Czech, Słowacji, Turcji, Polski

Obszar realizacji: Andrychów, Polska

Zakres tematyczny projektu:
wspólne gotowanie, czyli "przez żołądek do serca" - temat rozumiany na dwóch poziomach.

Pierwszy to poziom samej wymiany. Chcemy się wspólnie bawić, gotować, poznawać upodobania kulinarne uczestników oraz dania specyficzne dla danego kraju i regionu jak również podkreślić wagę zdrowego stylu życia.

Drugi wymiar jest szerszy. Obejmuje poszukiwanie wspólnego języka dla Europy. Ten język pomoże budować porozumienie w Europie pokonując bariery różnic kulturowych, narodowościowych, rasowych, płciowych i wielu innych. Młodzi uczestnicy zrozumieją, że mimo różnic jakie ich dzielą tworzą wspólną Europę i od nich jako młodych europejczyków zależy bardzo wiele.

 

Okres realizacji: październik 2009.

 

Wartość projektu: 14.496,96 Euro

 

Promotor projektu: ZDZ Katowice

 

Koordynator projektu: Aleksandra Fąfara

 

Cele projektu:

  • pobudzenie aktywności obywatelskiej
  • poznanie zainteresowań kulinarnych uczestników projektu z różnych krajów
  • zwrócenie uwagi na zdrowe odżywianie ważne w okresie dojrzewania
  • odkrywanie bogactwa kultury europejskiej związanej z gastronomią
  • wzajemne uczenie się od siebie w atmosferze tolerancji i jedności
  • pokonanie barier językowych i kulturowych w celu nawiązania przyjaźni międzynarodowych
  • wzrost motywacji uczestników do dalszej nauki, zwłaszcza językowej i międzykulturowej
  • lepsze poznanie i zrozumienie różnorodności kultury europejskiej, wspólnego dziedzictwa i wartości odkrywanych poprzez wspólne gotowanie

 

Rezultaty projektu:

  • Przełamanie barier kulturowych, społecznych.
  • Pozbycie się rasizmu i ksenofobii.
  • pomoc młodym ludziom w zdobyciu wiedzy, kompetencji i umiejętności poprzez edukację nieformalną
  • Produktem finalnym projektu będzie książka kucharska opracowana przez uczestników, której egzemplarze zostaną przekazane do organizacji młodzieżowych, organizacji oświatowych oraz innych instytucji społecznych będących na terenie działalności partnerów.

 

Innowacyjność projektu:

  • ułatwienie integracji społecznej młodzieży i rozbudzenie w niej ducha przedsiębiorczości poprzez wykorzystanie ich upodobań kulinarnych, zachęcenie do przedsiębiorczości i współpracy w projekcie międzynarodowym
  • stworzenie młodzieży warunków do okazywania solidarności z Europą i światem walki z rasizmem i ksenofobią