"Kuchnia regionów Europy kluczem do serca młodych europejczyków"
Projekt "Kuchnia regionów Europy kluczem do serca młodych europejczyków"
(PL-11-235-2009-R3)
Młodzież w Działaniu
Partnerzy projektu: EUROTEAM w Obchodni akademie Karvina, s.r.o - Czechy; Súkromná SOŠ podnikania EDUCO+ SSOŠ - Słowacja; Ekol Dershanesi Spor Kulubu (The Youth Sports Club of Ekol) - Turcja
Beneficjenci: młodzież z Czech, Słowacji, Turcji, Polski
Obszar realizacji: Andrychów, Polska
Zakres tematyczny projektu:
wspólne gotowanie, czyli "przez żołądek do serca" - temat rozumiany na dwóch poziomach.
Pierwszy to poziom samej wymiany. Chcemy się wspólnie bawić, gotować, poznawać upodobania kulinarne uczestników oraz dania specyficzne dla danego kraju i regionu jak również podkreślić wagę zdrowego stylu życia.
Drugi wymiar jest szerszy. Obejmuje poszukiwanie wspólnego języka dla Europy. Ten język pomoże budować porozumienie w Europie pokonując bariery różnic kulturowych, narodowościowych, rasowych, płciowych i wielu innych. Młodzi uczestnicy zrozumieją, że mimo różnic jakie ich dzielą tworzą wspólną Europę i od nich jako młodych europejczyków zależy bardzo wiele.
Okres realizacji: październik 2009.
Wartość projektu: 14.496,96 Euro
Promotor projektu: ZDZ Katowice
Koordynator projektu: Aleksandra Fąfara
Cele projektu:
- pobudzenie aktywności obywatelskiej
- poznanie zainteresowań kulinarnych uczestników projektu z różnych krajów
- zwrócenie uwagi na zdrowe odżywianie ważne w okresie dojrzewania
- odkrywanie bogactwa kultury europejskiej związanej z gastronomią
- wzajemne uczenie się od siebie w atmosferze tolerancji i jedności
- pokonanie barier językowych i kulturowych w celu nawiązania przyjaźni międzynarodowych
- wzrost motywacji uczestników do dalszej nauki, zwłaszcza językowej i międzykulturowej
- lepsze poznanie i zrozumienie różnorodności kultury europejskiej, wspólnego dziedzictwa i wartości odkrywanych poprzez wspólne gotowanie
Rezultaty projektu:
- Przełamanie barier kulturowych, społecznych.
- Pozbycie się rasizmu i ksenofobii.
- pomoc młodym ludziom w zdobyciu wiedzy, kompetencji i umiejętności poprzez edukację nieformalną
- Produktem finalnym projektu będzie książka kucharska opracowana przez uczestników, której egzemplarze zostaną przekazane do organizacji młodzieżowych, organizacji oświatowych oraz innych instytucji społecznych będących na terenie działalności partnerów.
Innowacyjność projektu:
- ułatwienie integracji społecznej młodzieży i rozbudzenie w niej ducha przedsiębiorczości poprzez wykorzystanie ich upodobań kulinarnych, zachęcenie do przedsiębiorczości i współpracy w projekcie międzynarodowym
- stworzenie młodzieży warunków do okazywania solidarności z Europą i światem walki z rasizmem i ksenofobią