Kucharz
Gdzie jest dostępny kurs | Opis i cena kursu | Planowana data rozpoczęcia | ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Centrum Kształcenia Zawodowego w Katowicach ul. Krasińskiego 2, 40-952 Katowice tel.: 32 603 77 94 tel. kom.: 697 818 632 e-mail: katowice@zdz.katowice.pl www: www.kursy.katowice.zdz.pl |
Szczegóły
×
×
Kucharz
Cena kursu: 2100.00 zł
Ilość godzin: 60
Planowany termin rozpoczęcia: 2025-01-17
Cel kursu
Zapoznanie uczestników kursu z zagadnieniami dotyczącymi m.in.: planowania produkcji; surowców gastronomicznych; maszyn i urządzeń gastronomicznych; obróbki wstępnej surowców; technik sporządzania dań podstawowych, dań głównych i przekąsek; wypieku ciast; sporządzania deserów i napojów; sporządzanie potraw specjalistycznych; ekspedycji wyrobów kulinarnych. Wymagania dla kandydata
Uczestnikiem kursu może zostać każda osoba, która zainteresowana jest niniejsza tematyką, przygotowująca się do pracy na stanowisku kucharza, lub podnieść swoje umiejętności kulinarne. Efekt kształcenia
Absolwent kursu posiada wiedzę w zakresie: Tematy zajęć
Zasady i wymagania w zakresie żywienia gości - 3h - normy żywieniowe i wyżywienia oraz zasady układania jadłospisów, obliczanie zapotrzebowania na produkty. Maszyny, narzędzia i sprzęt gastronomiczny - 2h - park maszynowy i jego funkcje, znajomość urządzeń i maszyn oraz sprzętu gastronomicznego oraz jego obsługa, korzystanie z instrukcji obsługi. Surowce gastronomiczne - 5h - klasyfikacja i charakterystyka surowców, odbiór jakościowy artykułów żywnościowych, przechowywanie i magazynowanie oraz metody utrwalania żywności. Obróbka wstępna surowców - 7h - warzyw, ziemniaków, grzybów, mięsa, zwierząt rzeźnych, dziczyzny, podrobów; drobiu, ryb, skorupiaków, mięczaków. Stanowisko pracy - 3h - układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy, podział na stanowiska pracy, kwalifikacje i obowiązki personelu w gastronomii. Zajęcia praktyczne - 40h technika sporządzania dań podstawowych, sporządzanie zup, przekąsek, ekspozycja wyrobów kulinarnych. Egzamin/uprawnienia
Zaświadczenie zgodne z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych Informacje dodatkowe
Podana cena za kurs jest ceną szacunkową dla grupy 6/8-osobowej. Cena ostateczna jest uzależniona od ilości słuchaczy. |
17.01.2025 Zapisz się |