Budujmy i gotujmy dla Europy - nr ESF01-2013-1-PL1-LEO01-37530

Cele projektu: wspieranie uczniów w zdobywaniu wiedzy teoretycznej oraz praktycznej zawodu, zwiększaniu swoich umiejętności oraz poszerzaniu swoich kwalifikacji. Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie będą bardziej atrakcyjni dla pracodawców, dzięki czemu szybciej znajdą zatrudnienie po zakończeniu szkoły. Dodatkowym celem jest: doskonalenie umiejętności językowych uczestników projektu, motywowanie uczniów do nauki języków obcych i pewnego posługiwania się nimi, zapoznanie się z historią i dorobkiem kulturowym partnera, burzenie stereotypów w postrzeganiu różnych nacji, kształtowanie otwartości na drugiego człowieka i tolerancji dla inności, udoskonalenie zdolności pracy z różnymi ludźmi, w różnych środowiskach oraz nabycie nowych kompetencji społecznych, pomaganie młodym ludziom w nabyciu podstawowych umiejętności i kompetencji życiowych niezbędnych dla rozwoju osobistego, przyszłego zatrudnienia i aktywnego obywatelstwa europejskiego, a w szczególności znajomości słownictwa dotyczącego budownictwa/gotowania.

 

Okres realizacji projektu: w trakcie ustalania

 

Grupy uczestniczące w projekcie:

1.      Grupa I- 16 osób (kucharz, monter zabudowy i robót wykończeniowych), miejsce odbywania praktyk – Niemcy ;  termin: 11.05.2014-30.05.2014